Bo utomlands

Funderar du på att flytta utomlands? När man bor i ett kallt land med tråkigt väder året runt är det lätt att tankarna börjar vandra. Kanske vill du säga upp dig från jobbet, sälja huset och leva lyxliv i Karibien, eller bara flytta till England och jobba som au pair? Det finns många möjligheter och olika alternativ för den som är intresserad av att packa flyttväskan. Hur fungerar det rent legalt och praktiskt? Det finns många frågor och svar kring hur det går till om man tänker på att utvandra och med denna artikel ska vi försöka reda ut alla frågor och funderingar.

gmflytt.se

Hur gör man?

Hur man går tillväga beror på flera olika faktorer. Vill du bara flytta för några månader, eller permanent? Reglerna är olika beroende på vad du tänker dig. När du bestämt dig för att flytta utomlands minst 1 år, så behöver du anmäla det till Skatteverket. Du kan hitta information om hur du gör på deras hemsida. Tänker du bara bo utomlands några månader om året, eller mindre tid än 1 år, så behöver du inte anmäla det någonstans. Däremot kan det vara en smart idé att anlita en flyttfirma när du väl ska packa väskorna. Det kan du göra på flyttfirma.nu. Något du bör tänka på innan du flyttar är att när du väl är permanent boende i ett annat land så gäller inte längre det svenska skyddsnätet. Ersättning från A-kassa och bidrag från Försäkringskassan upphör och du står på egna ben. Då är det bra att antingen ha sparat ihop en buffert för att klara sig, eller åtminstone ha sökt arbete först.

Frågor att begrunda

Har du tillräckligt med pengar för att klara dig på egen hand den första tiden i ditt nya land? Har du sökt jobb? En fördel med att bo utomlands är att arbetsmarknaden är mer tillgänglig än här i Sverige. Massor av företag behöver folk att anställa och det lider ingen brist på jobb. I Sverige kan det vara svårt att ens få en arbetsintervju ifall man inte har någon utbildning, medan arbetsgivare i exempelvis England tittar mer på vilka färdigheter du har och vad du kan erbjuda. Ofta får man också beskedet väldigt tidigt. Självklart är det fördelaktigt att ha en grundutbildning, men i de fall du inte har det så är det ingen katastrof i de flesta fall. Tänk också på att om du flyttar till ett land utanför EU, till exempel USA, så får du betala din sjukvård själv. Kolla igenom olika sjukvårdsförsäkringar redan innan du flyttar, speciellt om du har barn med dig.